Antioxidanten

>

Detoxen met antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke stoffen voor een gezonde lichaam. Antioxidanten zijn ook essentieel voor het detoxen. Het zijn onmisbare stoffen die de cellen van het lichaam beschermen tegen de effecten van vrije radicalen.

Hoe helpen antioxidanten bij vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn losse (vrije) zuurstof moleculen. Soms zitten veel vrije radicalen in het voedsel dat we eten. De vrije radicalen zijn als losse zuurstof moleculen erg onstabiel. Dit betekent dat ze zich zo snel mogelijk overal aan willen hechten. De vrije radicalen kunnen zich hechten aan cellen. Hierdoor raken de cellen beschadigd. Antioxidanten zijn stoffen waar vrije radicalen zich aan kunnen hechten. De antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen voordat ze cellen kunnen beschadigen.

Vrije radicalen zijn een risico waar het lichaam op verschillende manieren aan wordt blootgesteld. Vrije radicalen kunnen bijvoorbeeld geproduceerd worden wanneer het lichaam (ongezond) voedsel afbreekt. Blootstelling komt ook door omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan tabaksrook en allerlei vormen van straling kunnen mogelijk ook bijdragen aan vrije radicalen.

Omdat vrije radicalen cellen kunnen beschadigen, kunnen ze een rol spelen bij hart- en vaatziekten, kanker en andere ziekten. Antioxidanten bieden de vrije zuurstof moleculen een plek om tot rust te komen. Ze binden zich aan de zuurstof moleculen, zodat ze zich niet meer kunnen binden aan de cellen van organen, spieren en bloedvaten, en de cellen niet meer kunnen beschadigen. In feite schakelen de antioxidanten de vrije radicalen uit voordat ze schade kunnen aanrichten.

Wat is mis met vrije radicalen?

Bechadigde en geoxideerde vetten zijn niet bruikbaar voor het lichaam. Het lichaam wil er hormonen en cellen mee maken, maar door de vrije radicalen lukt dat niet. Het lichaam vraagt zich af wat het ermee moet. Het kan er niets mee. Dus worden de vetten doorgestuurd naar de lever. De lever moet de vetten detoxificeren. Om dit te kunnen doen moet de lever enzymen gebruiken voor het detoxen van de vetten. Hierdoor zijn de nodige enzymen niet langer beschikbaar voor het lichaam.

Enkele voorbeelden van antioxidanten zijn:

  • Bèta-caroteen
  • luteïne
  • lycopeen
  • selenium
  • vitamine A
  • vitamine C
  • vitamine E

Antioxidanten zijn in veel voedingsmiddelen te vinden. De bronnen van antioxidanten omvatten veel fruit en groenten, noten, granen, en sommige soorten vlees, gevogelte en vis.

Antioxidanten en kinderen

Antioxidanten zijn erg belangrijk voor kinderen. Het is belangrijk dat kinderen enthousiast gemaakt worden en veel over het onderwerp leren. Het feit dat zo veel antioxidanten in heerlijke bessen voorkomen maakt het makkelijk voor kinderen om enthousiast te worden!

Bij het lesgeven aan kinderen over antioxidanten, kunnen er spelletjes van gemaakt worden. Het is het belangrijk om op de interesses van het kind in te spelen en bij het leeftijd passende informatie te voorzien. Terwijl een peuter niet in staat is om te begrijpen wat vrije radicalen zijn, kunnen ze het wel snappen als u antioxidanten beschrijft als vitamine ‘superhelden’ die helpen in de strijd tegen de ongezonde ‘slechteriken’ die je proberen ziek te maken.

>

Het gebruik van bij de leeftijd passende verhalenboeken is ook een goed idee. Boeken om kinderen over voeding te leren kunnen nuttig zijn, en u kunt er zelf ook van leren! Vraag uw bibliotheek of boekhandel voor een selectie van boeken over vitamines, fruit en groenten of gezonde voeding groepen die gericht zijn op de juiste leeftijdsgroep.

Antioxidant Bronnen

Groenten met veel antioxidanten habben vaak mooie kleuren

Groenten met veel antioxidanten habben vaak mooie kleuren

De beste bronnen van antioxidanten zijn gezond. U kunt kinderen betrekken bij het leren over antioxidanten door hen verschillende bronnen van deze voedingsstoffen te leren. Het is mogelijk kinderen te laten helpen bij het kiezen van specifieke voedsel bronnen in de winkel, bijvoorbeeld. Jonge kinderen, in het bijzonder, zullen zich aangetrokken voelen tot felle kleuren en interessante vormen en geuren. Paprika’s, bessen, watermeloen, rode kool, zoete aardappelen en wortelen zijn allemaal voorbeelden van levendig gekleurde, antioxidant-rijke voedingsmiddelen waarvan kinderen kunnen genieten bij het zien, aanraken en proeven .

Maak het Eten Leuk

Omdat kinderen vaak betrokken willen zijn in de keuken, kunt u overwegen koken te gebruiken als een manier om ze te informeren over anti-oxidanten. Rauwe groente schotels met dip, fruitsalades, en soepen zijn leuk om te maken, zolang de volwassenen de scherpe messen en hete voorwerpen behandelen. Ervaring met voedzaam voedsel kan helpen kinderen enthousiast te maken over het gebruiken van antioxidanten in hun eigen voeding, en het helpen creëren van een schotel of een maaltijd kan een grote bron van trots en zelfvertrouwen zijn voor kinderen.

Hoe komen vrije radicalen in het lichaam?

Vrije radicalen komen het lichaam het vaakst binnen wanneer we geoxideerde vetten eten. Maar wat zijn geoxideerde vetten, en waar komen die vandaan? Geoxideerde vetten worden vaak door ons zelf gemaakt – en helemaal per ongeluk. Bijvoorbeeld door vetten te heet op te bakken. Zodra olie in de pan begint te roken, betekent dit dat het geoxideerde raakt. Bij het verteren van het eten worden de geoxideerde vetten afgebroken, en komen de zuurstof moleculen weer vrij – het zijn nu vrije radicalen. Het is van belang om zo veel mogelijk antioxidanten binnen te krijgen om de werking van deze vrije radicalen tegen te gaan.

Veel mensen weten dat het ongezond is om olijf olie heel heet op te bakken. Zeker wanneer het om koud geperste olie gaat. Wat voor zin heeft het om het olie koud te persen, indien het toch heet gaat worden gekookt?

Maar ook dierlijke vetten kunnen geoxideerd raken. Denk aan het bakken van spek. Door spek heet op te bakken – waarbij het knapperig wordt en gaat roken – wordt het geoxideerd. Spek kan heel gezond zijn, maar niet wanneer het heet wordt opgebakken. Indien u toch beslist om spek zo op te bakken, zorg op zijn minst dat zoveel mogelijk antioxidanten tegelijkertijd worden benut.